Billedet på sidehoved
 
 

 

 

Hvordan styrker vi anbragte børn og unges fysiske sundhed?

Oplæg v. Chris MacDonald, cand.scient. i humanfysiologi. Chris MacDonald viste sammen med Rigshospitalet i forskningsprojektet U-turn, at livsstilsændringer er yderst effektive i behandlingen af patienter med diabetes 2.

 
Hvordan styrker vi anbragte børn og unges fysiske sundhed? Først og fremmest skal vi gøre os én ting klart, mener Chris MacDonald.
- Der er en dyb sammenhæng mellem mental, social og fysisk sundhed. De er ligeværdige og lige vigtige. Vi har en tendens til at separere fysisk og mental sundhed, men det kan man ikke, siger Chris MacDonald. Når det så er sagt, så udgør de biokemiske processer i kroppen den nødvendige basis for udviklingen af alt andet.
- Vi har brug for energi til at udvikle vores kompetencer som mennesker. Prøv at sætte voksne, som er gået sukkerkolde og kun har fået fire timers søvn, til at lave gruppearbejde. Det kan de ikke. Energi har vetoret, siger Chris MacDonald. Det er med andre ord vigtigt at sørge for, at vores biologiske kerne er i balance. Det handler om kost og søvn, men også om daglig bevægelse.
- Vi har en evolutionær historie, som har skabt nogle behov. Der er ikke én af de processer, der foregår i kroppen, som ikke forventer og har behov for rigelige mængder af fysisk aktivitet hver dag. Når vi ikke bevæger os, bliver vi sat under pres. Og med anbragte børn og unge har vi en gruppe, som i forvejen er under pres, siger Chris MacDonald.
Derfor er det ekstra vigtigt, at anbringelsesstederne har fokus på motion og sørger for strukturelle rammer, som gør gode valg nemme.
- Vi undervurderer voldsomt, hvor meget menneskets omstændigheder og omgivelser betyder, siger Chris MacDonald og fortsætter:
- Vi er nødt til at gå systematisk til værks og gøre de dårlige valg svære. Vi gør det modsatte i hele den vestlige verden - prøv bare at gå en tur ind i den nærmeste kiosk eller tankstation. Det svære spørgsmål er: Hvordan skaber og vedligeholder vi de gode vaner? spørger Chris MacDonald. Det er udgangspunktet for hans oplæg på Dannevirke Kostskoles temadag den 4. september.